‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (2024)

  • Sales de tot el país projecten a partir d'aquest divendres la pel·lícula rodada a la capital comarcal i Xàbia, inclosos l'Autocine Drive-In i el Jayan, que esperen la presència del director i el productor el diumenge
  • Óscar Aibar: "Quan vaig vore una fotografia amb antics nazis en un restaurant vaig saber que estava obrint una caixa de pandora"
  • [VÍDEOS] Making of i nou tràiler: Escenes d'acció s'ambienten al costat del complex Bremers a les Rotes, on va tindre el negoci turístic l'oficial de les SS més conegut. A més, hi ha localitzacions a Baix la Mar, Les Planes, Foramur...

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (1)

Paisatge de Les Rotes, en l'entorn del complexe Bremers.

S'ha parlat en una infinitat d'ocasions d'aquesta pel·lícula, s'han difós fotos i vídeos sobre el rodatge, als carrers de Dénia o al cap de Sant Antoni de Xàbia, que va tindre lloc l'octubre de l'any passat. Però el moment gran per a aquest i per a qualsevol llargmetratge arriba ara amb l'estrena. El Sustituto, la primera pel·lícula que, dirigida per Óscar Aibar, porta al cinema la trama dels refugiats nazis a la costa de Dénia, s'estrena aquest divendres a sales de tot el país.

Entre elles dues de la Marina Alta: l'autocinema Drive-In a Les Deveses de Dénia i el Jayan de Xàbia. De fet, tots dos cinemes estan gestionant la presència aquest diumenge del director d'El Sustituto, Óscar Aibar, i del productor, Pedro Pastor. El Jayan ja l'ha anunciat a les 18:45 hores en una passada especial. L'autocine està esperant la confirmació, igual que la presència de l'actor protagonista, Ricardo Gómez, un poc més difícil pels seus compromisos professionals.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (2)

BAIX LA MAR. Ricardo Gómez, pels carrers del districte mariner.

Durant aquests dies, a més, la productora ha difós tant el making of de la pel·lícula com una nova versió del tràiler (a fotogrames dels mateixos corresponen totes les fotos d'aquest article). I la primera conclusió és que la cinta encerta amb la localització, ja que és fàcil identificar una porta de decorat per les proximitats del complex Bremers Park Bungalows de les Rotes, una de les primeres urbanitzacions turístiques amb què va comptar Dénia afavorida per un d'aquells antics oficials de les SS que va buscar ací un refugi més o menys daurat, Gerhard Bremer. Que no va ser l'únic, però sí el més famós. Per si no n'hi haguera prou, al passeig de les Rotes, l'inspector de policia a qui dóna vida Ricardo Gómez protagonitza algunes escenes d'acció apurades.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (3)

LES ROTES. A la dreta, el cartell amb accent alemany.

Un tiroteig a Baix la Mar durant la final del Mundial d'Espanya entre Itàlia i Alemanya -l'acció transcorre el 1982, període en què diversos nazis encara vivien a Dénia i Bremer gaudia fins i tot de prestigi social-, persecucions de cotxes al carrer Fora Mur o la carretera de les Planes, escenes més serenes davant de la Marineta Cassiana o una magnífica visió aèria dels penya-segats del Montgó que és una de les ensenyes visuals de la cinta, poden apreciar-se també tant en el making of com en el tràiler. Els automòbils d'època donen ambient dels huitanta a totes aquestes seqüències.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (4)

CARRER FORAMUR.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (5)

BAIX LA MAR. Final del Mundial 82.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (6)

MARINETA CASSIANA.

La foto que va obrir la caixa de pandora

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (7)

Nazis en la pel·lícula.

En el making of , Óscar Aibar dissecciona la gènesi de la pel·lícula, que ja de per si és tremenda: una foto que va trobar en un restaurant de Calp amb nazis que vivien a Dénia i eren assidus a l'establiment. Assegura que eixa imatge el va obsessionar durant anys i que quan finalment va començar a investigar, "vaig obrir una caixa de pandora" que va ser fructífera, ja que va obtindre tant de material que "m'hauria donat per rodar fins a quatre pel·lícules i he hagut de comprimir en una sola tota una informació amplíssima i molt valuosa que em va donar molta gent".

És la paradoxa d'aquest assumpte, mig país encara se sorprèn que pogueren aixoplugar-se criminals de guerra per aquestes costes amb el beneplàcit del govern per passar un retir daurat o saltar a Sud-amèrica, alhora que ja són nombrosos els estudiosos que fa anys que projecten llum sobre aquells jerarques nazis.

Com remarca Ricardo Gómez, és la primera vegada que aquesta temàtica es porta al cinema, encara que ja amb anterioritat va estar en la literatura i ara també està copant les sèries de ficció. De vegades amb no massa rigor històric. Pel que fa a El Sustituto, Aibar defensa la rigorositat del seu guió: "Tot allò que es veu està documentadíssim". Per vore el making of, punxeu la fotografia inferior. En la següent està el vídeo del tràiler.

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (8)

Per a recordar:

El barri marítim de Dénia retrocedeix quarenta anys per acollir el rodatge de la pel·lícula sobre antics nazis
Dénia acull el rodatge de la pel·lícula que porta per primera vegada al cinema la trama dels refugiats nazis a la ciutat
[VÍDEO] Persecucions i atropellaments amb cotxes dels anys huitanta pels carrers de Dénia
Les festes d'aniversari amb magnificència d'un nazi refugiat a Dénia
Les bones relacions polítiques dels nazis refugiats a Dénia: la foto de Bremer amb Fraga i l'alcalde

Classificat: Autocien,cine Jayán,Dénia,El Sustituto,Gerhard Bremer,Gerhard Bremer,nazis,Nazismo,Óscar Aibar,Ricardo Gómez,xàbia

Hui en portada

Mai havia plogut tan poc a la Marina Alta (la pitjor sequera dels últims 44 anys, almenys)

Memòria de Calp. Joaquín Abargues Feliu (1792-1847): "Cor progressista"

L'Hotel Palace oblidat per Dénia que als anys 30 va ocupar el solar de Marquès de Campo abans de l'ambulatori

L'alcaldessa de Xàbia contradiu l'edil d'Urbanisme i advoca per una moratòria d'apartaments turístics

La Marina Plaça, periodisme passe el que passe... sempre

Portem junts 10 anys. I junts hem viscut ja de tot: inundacions, incendis, crisi, moments durs i altres molt bons, gestes socials i onades de solidaritat de les quals ens hem sentit orgullosos... Per això, tampoc ara anem a rendir-nos. Volem seguir amb tu, fent el que sabem fer: periodisme. Ens ajudes?

SUBSCRIU-TE

‘El Sustituto’ s’estrena als cinemes: “Hauria pogut fer 4 pel·lícules sobre els nazis a Dénia” (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5886

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.